Hogyan lehetséges a végzett ipari tevékenységet besorolni?

2021.04.22. | Cikkek

Rendszerint felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet meghatározni a végezni tervezett ipari tevékenység pontos megnevezését és hogyan lehet az összevetni a rendelet előírásaival. Ezt két rövid példában mutatom be.

Hogyan tudom besorolni az általam végzett tevékenységet?

A gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere az EU tevékenységi osztályozásának, a NACE Rev.2-nek magyar nyelvű változata. 2008. január 1-jétől a TEÁOR’08-at alkalmazzák a gazdasági egységek főtevékenységének meghatározására, melyre számos jogszabály is hivatkozik.

Az 57/2013. (II. 27.) Korm. rendeletben felsorolt telepengedély-köteles tevékenységek megnevezése megegyezik a TEÁOR’08-ban használt megnevezésekkel, így könnyen összeegyeztethetők a tevékenységek megnevezése.

Tételezzük fel, hogy kenőolajok és -zsírok gyártását szeretnénk végezni az új telephelyünkön. A vonatkozó jogszabály és a kornyezetvedelmitervfejezet.hu listájában csak a kőolaj-feldolgozást találjuk, mint esetleg megfelelő megnevezést, de nem vagyunk biztosak benne, hogy ebbe a tevékenységbe tartozik-e a tevékenységünk.

A TEÁOR’08 megnevezések jól kereshetők az interneten elérhető különböző listákban. A most bemutatott példában a teaorszamok.hu oldal keresőjét használjuk fel. Az oldal jobb felső sarkában található keresőbe beírhatjuk az általunk végezni kívánt tevékenység megnevezését vagy a jogszabályban található megnevezést is.

A példában a jogszabályban található kifejezést, a „kőolaj-feldolgozás” kifejezésre kerestem rá. A találati listában több tevékenység is látható, de a legrelevánsabb kifejezés is jól azonosítható.

Amelyre kattintva részletes leírást kapunk a kőolaj-feldolgozás szakágazatba sorolandó tevékenységről.

Ahol látható, hogy az általunk végezni kívánt tevékenység a „kőolajból és fáradt olajból nyert kenőolajok és -zsírok gyártása” tevékenység a „kőolaj-feldolgozás” szaktevékenységbe tartozik, ami szerepel a telepengedély-köteles tevékenységek listájában, ezért szükséges a telepengedély megszerzése a tevékenység megkezdéséhez, amihez környezetvédelmi tervfejezet elkészítése is szükséges.

Hogyan tudom cégkivonatban szereplő tevékenységet ellenőrizni?

A cégek cégkivonatában is jól megtalálhatók a tevékenységek megnevezése, amely gyorsan és díjmentesen elérhető az e-cegjegyzek.hu oldalán. Az oldal bal felső sarkában lévő „Cégkeresés” mezőre kattintva a „Cégnév kezdete” mezőt kell kitölteni a vállalkozásunk nevével.

A találati listán figyeljünk arra, hogy csak a hatályos cégek adatait böngésszük, amelyet egy zöld pipa jelöl.

Maradva az előző példánál, egy kőolaj-feldolgozással foglalkozó cég adatain keresztül mutatom be, hogy hol kell keresni a cégkivonatban a bejegyzett tevékenységet. A cég nevére kattintva új oldalra jutunk, ahol a tárolt cégkivonat elérhető. Tapasztalataim alapján az elérhető adatok szinte naprakészek.

A tárolt cégkivonat 9. pontjában találhatóak egy cég tevékenységei, amelyek a korábban bemutatott TEÁOR számok és megnevezések alapján vannak felsorolva.

Tehát, ha a végezni kívánt tevékenység már a cégkivonatban rögzítésre került, akkor a cégkivonatban rögzített tevékenység jól összevethető a jogszabályban meghatározott tevékenységekkel, így el lehet könnyen dönteni, hogy a vágyott tevékenység bejelentés-köteles vagy telephely-köteles tevékenységek közé tartozik-e. A bemutatott példában telepengedély-köteles a tevékenység.

Melyek a bejelentés-köteles tevékenységek?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mely tevékenységek tekinthetők bejelentés-köteles tevékenységnek? Jó hír, hogy a vonatkozó rendelet egyértelműen meghatározza ezen tevékenységek körét. De látva a hosszú listát elbizonytalanodik az ember, hogy hogyan lehet meghatározni a tervezett tevékenység pontos megnevezését és hogyan lehet az összevetni a rendelet előírásaival. De erre is van egy egyszerű megoldás.